A Visit to Taman Safari Indonesia

ario121

During our Lebaran Mudik 2010, we visited Taman Safari Indonesia at Cisarua Bogor. This will be Naia’s first trip to the park and it’s been a long while since both myself or Shinta visited the park.  We see lots of improvements and the park is much more organized than what we remembered. 

Naia was quite excited about the trip, as she wanted to see lion, crocodile and dolphin.  So, we decided to sit her at the front seat on my lap as we entered the park. The first attraction was the elephant quarter. The Sumatran elephants were kept in their quarter, so we could only see them from some distance, but still close enough from our car. Next to the elephant quarter, we saw the zebra quarter. We saw some black-and-white creatures gathered under the trees inside the quarter. However later during our trip inside the Safari Park, we also met some zebras walked on the street, approaching each cars, asking for some carrots from passengers.

Not only zebras, we also met various animals approaching cars, such as deers, bulls, llamas, ostriches, rhino, and many more that I can’t name. Some of the animals were big enough, even bigger than some small-sized cars. Some carry big and long horns, so we needed to be careful when it passed our car, otherwise those big horns could make a big noticable remark in our car.

There are also animals in their quarters, such as bear, camel, cassowary, girrafe, hippo, peacock, tapir, etc. From the vertebrae quarters, we moved to carnivor quarters. There we saw leopards, lions, tigers, and small crocs. All of the animals look well fed, so we could feel safer. However the park always warns us not to open our windows when we are in the big cats’ quarter areas, and we’d better obey the warning.

Lions at TSI

One round trip inside the park took around one hour or so. After that, we decided to have our lunch and we head to parking area G. There is an open building in the parking area, with a canteen that sells some food and drinks. The building was quite clean, but the staffs would suggest us to pay IDR1K to use the toilet (although they would not scold you for not paying too). Inside the building, we opened our lunch packs from home and had our lunch. We also bought some coffee from the canteen. Around the building, there are some swings for kids too but not too well maintained.

After lunch, we went to the main parking area (parking area A), where we could find some other attractions such as elephant show, mini choochoo train, pony rides, camel rides, elephant rides, baby zoo, etc. Those rides are ‘real animal’ rides, and they only cost you IDR10K (SGD1.50) per person. There were also some souvenir shops and cafes/restaurants too. To note, if you want to park your car in this area, please avoid coming at around lunch time as you will have difficulties to find a spot to park your car (and maybe some spots to sit down too).

We didn’t take any animal rides, instead we went to the baby zoo. The baby zoo is quite recommendable and there’s no additional charge. Inside, you can see white tigers and other big cats in their cages. But before reaching the big cats, you will pass the big bird cage. The collection was quite amazing. They have cendrawasih (the paradise bird from papua), cockatoo, pelican, and many others.  After the big bird cage you will reach a park. One of the attraction in the park is picture taking with baby animals, such as orang utan, tiger and lion. No picture taking guy, so you need to use your own camera. The fee? It’s only IDR10K (SGD1.5) per person, but you can take pictures as many as you want. We decided to take pictures with baby orangutan, which was quite cute.

Since it had been late after the visit to the baby zoo, we decided not to go to the  dolphin show. There are twice a day shows daily, at 13.30 and 16.30. There are also other shows at the same timings, such as elephant show, tiger show, sea lion show, etc. We left the Taman Safari Indonesia around 18.00, and seems Naia had a lot of story to tell after the visit.

19 Comments

  1. Liz
    Liz October 25, 2010 at 4:25 am

    Aduuuh must see n must do nih kalo pulang kampung. Btw Ario, ada night safari ngga di TSI ?

  2. tiaaja
    tia October 25, 2010 at 5:24 am

    ada liz. ini juga salah satu yg masuk agenda buat diikutin, tapi ditunda melulu.

  3. ipeh
    Musdalifa Anas October 25, 2010 at 7:02 am

    Liz,ada safari malam,tapi mobil pribadi gak boleh masuk,mesti pake mobil yg udah disediain TSI.

    Pengen banget kesini lagi bawa Lana,tapi suami susah banget diajak,alasaannya kalo wiken macet,padahal rumah ke TSI lumayan deket.

    Tfs ya mas ;)

  4. thelilsoldier
    inga October 25, 2010 at 7:19 am

    Udah lama banget nih ngga ke sana. Buat anak kecil, ke TSI selalu menyenangkan.
    Naia paling suka yang mana?

  5. Mirza Resita
    October 25, 2010 at 8:47 am

    TFS y Mas :)
    Udh lama bgt g k TSI, pengen bgt ksana tp kl kbayang macetny jd males he3x, pdhal rumah d bgr. Mang g da bosennya kl liat hewan2x d bonbin walo udh jd emak2x he3x
    Mgkin kl megumi udh aga gedean mw d niatin ksana skalian byar tau hewan2x n foto ky naia, lucu deh fotonya (emakny yg mupeng he3x)

  6. NisaNara
    Nisa October 25, 2010 at 10:08 am

    ah mau ah bawa Nara ke sini. terakhir ke sini pas hamil Nara :D dari pengalaman terakhir ke sana, lain kali kalo ke sini bawa makanan sendiri atau beli di luar, dan siapin rute dan plan untuk menghadapi macetsss

  7. siska.knoch
    Siska Knoch October 25, 2010 at 10:11 am

    Nice article! and Naia look super cute, jagoan ih ga takut ama orang utannya :) *anak pinter*
    Tfs Ario

  8. October 25, 2010 at 10:14 am

    lucu banget foto yang bertiga ama orang utan… hihihi.

    baru tau ada night safari juga di TSI. next time mesti ikut night safarinya ah… berarti mesti nginep deket2 situ ya.

  9. sLesTa
    shinta lestari October 25, 2010 at 10:38 am

    @liz: iyaaa ada kok night safari-nya. tapi kita juga belom pernah nyoba. maless.. takut banyak nyamuk! hihi.. soalnya kan ga pake mobil sendiri.

    @siska: sebenernya naia rada takut tuh makanya cemberut gak mau disuruh senyum, tapi abis foto dia lebih sibuk bilang.. “monyetnya bauuu!” hahah..

  10. otty
    Pangastuti Sri Handayani October 25, 2010 at 10:40 am

    Mungkin kalo gue balik ke Jakarta taun depan bakal ke sini. Nunggu dia ngerti dulu :) Ato ya dicicil aja, sekarang ke Taman Safari Prigen hehe…

    TFS ya, fotonya bagus2 :)

  11. eka
    Eka Wulandari Gobel October 25, 2010 at 11:17 am

    seru ya naia jalan2 ke tsi, diphoto sama monye bau pula hihihi.. *gemes*
    tfs ya ario, kepikiran tar bawa enzo-dante ke sana jg, belum pernah soalnya :)

    @thalia: nginepnya di caravan deket tsi. Seru!

  12. sLesTa
    shinta lestari October 25, 2010 at 11:21 am

    eh btw, kalo perhatiin foto rhino-nya yg paling terakhir kanan bawah, itu lagi pipis loh! hihi.. *gapenting*

  13. October 25, 2010 at 4:38 pm

    Jd pgn deh ke TSI, udah lama bgt dan nanti deh kalo El udah 1 tahun… Tfs ya, ario :)

    Btw, iyaa itu rhinonya pipisnya kok mancurnya ke belakang? *penting ya dibahas* :p

  14. sefa
    Sefa Firdaus October 26, 2010 at 12:38 am

    tfs ario.. kebetulan pengen ke TSI

  15. Liz
    Liz October 26, 2010 at 9:19 pm

    Chrisye,
    Iya benerrr kencingnya kok ke bĂȘlakang.

  16. Mirza Resita
    October 27, 2010 at 10:00 am

    Naia cantik banget :)

    Ada kok night safarinya. Kalo dulu pake bis,kalo sekarang model kereta terbuka gitu.bulan ini lagi ada hantu”nya. Soalnya kan lagi hallowen.seru deh.. :)
    Fofo udah pernah 1x night safari.

  17. Mirza Resita
    November 4, 2010 at 8:00 pm

    hi… nice article,
    Jadi pengen sharing deh, pengalaman kesana…..

    Setelah terkesan dengan singapore zoo, kurang lebih 2 bulan kemudian, karena rengekan Nasha yang pengen ke zoo lagi kita sekeluarga memutuskan pergi ke taman safari ini…… terharu juga deh, karna ternyata gak kalah atraktif lho… binatang-binatangnya tampak seger-seger dan sehat. Udah gitu pada jinak lagi, membuat Nasha seneng banget bisa berinteraksi dengan zebra, llama, gajah, bayi harimau putih, wah pokoknya eksotis banget deh.

    udah gitu fasilitas umumnya cukup bersih dan terawat lagi, meskipun banyak banget deh pengunjung yang piknik bawa bekel dan rangsum…….menurut saya ini prestasi lho. Kalo singaporean sih ketauan orangnya memang tertib2… makan juga ga ribet, nah kalo disini, begitu jam makan siang banyak banget yang ngegelar pake rantang dengan menu nasi ayam goreng sayur asem sambel kumplit…..hehehe (gak disalahin juga sih, karna disini restorannya pada mahal dan krg enak)

    Kami pulang setelah dzuhur sehabis jam makan siang. pas pulang inilah saya baru menemukan kelemahan taman safari tercinta….. Macet gila-gilaannya itu lho. Asli.
    Setelah 1-2 jam ga bergerak, si ayah banting setir dan cari jalan alternatif. Untung aja pas isi bensin kita ditunjukin jalan tembus ojeg yang biarpun jauh tapi lebih ga bikin frustrasi deh.

    Paling enak kesini sepagi mungkin. Apalagi kalo bawa todler. Berangkat malem dari Jakarta, trus nginep, abis breakfast langsung ngantri tiket….. enak banget lho, di dalem udaranya masih dingiin dan fresh. Anak juga masih dalam kondisi yang seger banget ga kecapean.

    Next time gw akan pulang menjelang lunch, trus mampir deh makan dan main-main di cimory….. abis itu balik ke Jakarta sebelum jam macet….:)

    tapi lebih ok lagi kalo kesini pas weekday aja… ayah cuti sehari deehh demi si kecil… hehehe

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.