Aina’s First Day of School

thalia
aina's first day of school

Yes, big milestone for us. For aina and for me!

The preparation came many many weeks prior to this day. She’s using the schoolbag she got from Naia’s birthday present. We made sure that she had the utensils (spoon, fork and chopsticks) and water bottle… a few days before the school started, her aunt brought her a gift of Mei & Totoro water bottle. It is now her new favorite.

For uniforms, I’m also trying to figure out how to do the laundry the most effective way. After a few days of tinkering, I figured out how to wash and clean her uniform without ironing. I hate ironing, and have managed to do NO IRONING for the past 19 years… and I wasn’t planning to start again.

So, other than uniforms and all physical preparations, there were mental preparations to be done, too.

Last year, she refused to go to school because she said she’ll miss me and didn’t want to be separated from me at all. So we waited for another year. Then, starting 6 months ago, Aina decided that she wanted to go to school and said that she’ll be okay without me and Snowy around.

But a week before school started, she got cold feet and told me that she’s worried she’ll miss me and Snowy during class. She even cried quietly when she told me about it. After a long discussion, Aina and I agreed that if she has photos of me and Snowy in her bag, she can take a look at them and they will make her feel better when she’s missing us. So, we printed 5 of her favorite pictures of us and put them in her bag.

We also exchanged and stored each other’s kisses. I gave her about 20-30 kisses and put it in her bag, and she gave me hers too. Supposedly, when she misses me, she’ll take one kiss (she calls it heart, because she thinks kisses are shaped like hearts) out of her bag and puts it on her lips. So sweet :)

After all these, Aina felt very ready to go to school. There were kids crying left and right on the gate, but she didn’t seem to mind. She even walked to the gate by herself.

aina's first day of school

When I picked her up from school for the first time, she immediately ran to me, held my hand and rubbed her cheek onto the back of my hand. This means she misses me and needs cuddling. And me? I missed her terribly! I almost never away from her… and it feels weird being at home without her around. Yes, I miss her so much! Maybe I was too busy preparing Aina, I forgot that I would need preparations too… So, when she rubbed her cheek to the back of my hand, I immediately lifted and carried her out… showering her with lots of hugs and kisses.

Aina was very excited about going to school. She loves the school. So for the next 2 hours, she didn’t stop talking and told me stories of what happened while we weren’t together. Everything, to the smallest detail (like the-color-of-the-string-that-was-attached-to-the-doll-that-hangs-on-the-wall kinda detail). She told me all that while she’s sitting on my lap, so we can keep hugging… :)

aina's first day of school

35 Comments

  1. mamafiroos
    Ida Faridah June 20, 2012 at 1:46 am

    So sweet story and inspiring for all mommy. Aina very cute in her uniform…big hug and kissing for Aina and mommy

    1. June 23, 2012 at 8:20 pm

      aw, thank you, mamafiroos! :D

  2. Sidta
    Dian Arsita Kurniawati June 20, 2012 at 4:46 am

    kisses … in her bag, aaah binggi aku meleleh :D
    bener, mamanya juga ;’mesti siap mental. hari pertama asa sekolah, mamahnya … nangis :’)

    1. June 23, 2012 at 8:21 pm

      hihihi, kisses itu masih berjalan tuh ampe sekarang… tapi aku juga kesepian pas hari pertama itu… hu hu hu.

  3. eka
    Eka Wulandari Gobel June 20, 2012 at 6:14 am

    oww lucunya aina & binggi! ikut terharu baca ceritanya :’) wah, samaan ma enzo yg juga msh blm pengen2 amat sekolah, katanya mau sama mama aja main robot di rumah :D

    iya nih, mamanya yg harus lebih siap mental. TFS ya, binggi! :) sun sayang buat aina yg makin cantik :*

    1. June 23, 2012 at 8:21 pm

      aduuuh, iya deh ka. kalo ainanya sendiri ga minta sekolah, aku dengan senang hati main (well, disini masak2an, bukan robot2an) di rumah… hihihi.

  4. eksinads
    Eksi Nadiasti June 20, 2012 at 7:51 am

    Pintarnya Ainaa.. Sudah big girl ya jadi berani sekolah sendiri :-)

    1. June 23, 2012 at 8:22 pm

      amiiin, sekarang sih dia malah ketagihan sekolah. sedih kalo wiken dan liburan… hihihi.

  5. thearizkia
    thea rizkia June 20, 2012 at 7:53 am

    huhuhu…so touching. Aku jg ga bisa mbayangin jauh2 dari anak deh. I will the one who will be broken-hearted if he attends school.

    1. June 23, 2012 at 8:23 pm

      samaaaa! waktu itu juga ga kebayang… tapi ternyata sekarang udah biasa juga (ini ceritanya di awal tahun, soalnya sekolah di singapur mulainya januari, bukan juli).

  6. michmomma
    michmomma June 20, 2012 at 10:20 am

    hmm.. penasaran.. how to not ironing?? :D
    tell me the secret pleasee.. :D

    1. June 23, 2012 at 8:23 pm

      hehe, that’s another article in itself ;)

  7. alcyone
    alcyone June 20, 2012 at 12:21 pm

    Kok jdnya aku mewek yaaaa pdhl anakku br 8mo.hiks…mengharukaaannn. Tp such a leap! Rsnya kl anak udah sekolah gimanaaa gt ya, bangga2 sedih kayaknya :-)

    1. June 23, 2012 at 8:24 pm

      iya, benerrr! rasanya campur aduk… bangga, sedih, sepi, senang… hihihi.

  8. PatYunan
    Patricia Yunanta June 20, 2012 at 3:56 pm

    Aina cantik deh, seperti maminya :)

    1. June 23, 2012 at 8:25 pm

      aww, makasii tante patty!, kata aina :D

  9. otty
    Pangastuti Sri Handayani June 20, 2012 at 4:19 pm

    Padahal udah baca ini di blog lo tapi masih terharu baca bagian foto dan kisses itu :’)

    Eh eh, coba di-submit itu artikel “tips hidup tanpa menyetrika”, pasti banyak yang berminat haha…

    1. June 23, 2012 at 8:25 pm

      hihihii, siaran ulangan, ty :P

  10. ratihasan
    ratihasan June 20, 2012 at 5:20 pm

    Aihhhh,….so sweeett!! Mata mpe berkaca-kaca, ngebayangin klo si neng nti masuk sekolah…..big warm hug for Aina :)
    Anyway,gw juga dah 6 taunan ini ga pake nyetrika. Tolong share juga dong tips no ironing. Kali aja ada yg lebih efisien lagi.plisss *kokjadimelenceng ya :P

    1. June 23, 2012 at 8:26 pm

      aw, thank you!

      kalo udah 6 tahun sih, udah ga perlu tips lagi doooong, hihihi.

  11. uniquenda
    uniquenda June 20, 2012 at 8:02 pm

    Haduuu…berkaca-kaca bayangin genduk nanti sekolah. Kadang emang kitanya sibuk siapin anak, malah lupa siapin mental sendiri.

    Banyak yg request tips “no ironing” nih, thal. Aku jg gak suka setrikaaa..so pleaseee, kasih tau caranyaa :)

    1. June 23, 2012 at 8:26 pm

      hahaha, kalo ttg setrikaan, ntar itu artikel sendiri yaaa!

  12. sukie
    Sukma Pertiwi June 21, 2012 at 7:58 am

    hahaha iya bener ni sama kayak yang lain, gimana itu caranya no ironing? hemat listrik abiss…and emang kalau yang ga suka setrika kayak gw bisa berguna itu. hehehe

    duh malah OOT, so sweet banget si Aina, Thal!
    ini sih gw blm bisa lihat gambar2nya karena diblok kantor ;p
    tapi haduh….dia berani banget yah. :)

    btw sekolah di spore tu mulainya dari umur berapa? Aina itu masuk setara TK yah?

    selamat menikmati kehidupan sekolah ya Aina!

    1. June 23, 2012 at 8:28 pm

      sebenernya sih, soal umur sama aja ama di sana kok, kie… ada yang “sekolah” dari umur 6 bulan, ada yang 2 tahun… aina mulainya pas TK kecil (Kindergarten 1, kalo di sini). yang beda itu, tahun ajaran di singapur mulainya Januari, bukan Juli.

      jadi cerita ini sih sebenernya udah ditulis dari awal tahun, hihihi.

  13. lael
    mommy lael June 21, 2012 at 12:46 pm

    Lael pas umur 18mo trial utk kelas toddler aja, mommynya udah mewek.. gimana kalo sekolah beneran??
    Aina is so cute… so touched by the photos and kisses part.. huhuhu..

    1. June 23, 2012 at 8:29 pm

      iya, pisah ama anak itu emang beraaat banget ya. apa lagi ngebayangin, ada hal2 dan waktu2 dimana dia diluar “kendali” kita… duh, gue berasa control-freak banget deh waktu itu. untung sekarang udah biasa, dan udah adjusted.

  14. Honey Josep
    Honey Josep June 25, 2012 at 4:42 pm

    Aina is so sweet :)

    Selamat sekolah ya aina :)

    Hari pertama Darren sekolah, gue gak nganter :(

    Mellow ga jelas di kantor… everything seems wrong at that day!

    1. June 27, 2012 at 12:00 pm

      aw, sedihnyaaa… gue sebenernya nganter soalnya ga ada lagi yang bisa nganterin sih, hon… hihihi.

  15. ninaKriya
    nina kriya June 26, 2012 at 10:12 am

    terharu banget baca ceritanya Thalia. Nanti ketika anakku mulai sekolah, yang bakal mewek tampak si bunda nih *lgsg persiapan dr sekarang*

    1. June 27, 2012 at 12:01 pm

      hee, makasiii…. pas anak sekolah emang bikin terharu euy, hihihi.

  16. myson
    myson June 27, 2012 at 12:23 am

    wahh…Aina udah gedeee! You two are so sweet!

    1. June 27, 2012 at 12:03 pm

      iya doooong! udah mau jadi princess katanya, hahaha… >_<

  17. desy wulansari
    Desy Wulansari June 27, 2012 at 10:50 am

    Woow..god one. Ide masuk kisses ke dalam tas itu pasti aku contoh, 3 minggu lagi masuk TK nih. Thanks ya!

    1. June 27, 2012 at 12:04 pm

      hihihi, smoga sukses 3 minggu lagi yaaa! :D

  18. aniwul
    Anita Wulandari July 6, 2012 at 6:03 pm

    Mama Aina, slm kenal ya..
    Tertarik bgt sm statement ini –> I hate ironing, and have managed to do NO IRONING for the past 19 years… and I wasn’t planning to start again
    Boleh ngga minta tips nya? Makasih ya Mom =)

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.