High Heels

brettmoney
Brett Money is an Australian physiotherapist with 9 years of experience in the field of musculoskeletal injuries and operations.
Website: http://www.omwellnessgroup.com/
Have question for our experts ?
Feel free to ask them here!

Brett Money is an Australian physiotherapist with 9 years of experience in the field of musculoskeletal injuries and operations. (website: http://www.omactive.com)

“I used to wear heels all the time but since I had my baby high heels give me knee pain. Is this normal?”
Yes it is normal. A lot of women will be surprised to know this, but research shows that high heel shoes do cause knee pain. How? Well by wearing heels you are shifting your center of gravity forwards and this places increased stresses your body; in particular your feet, ankles and knees.

Knee Pain: A Quick Anatomy Lesson
Inside your knees and many other joints is a substance called Articular Cartilage. This firm rubbery material covers the end of all your bones and lines your joints giving it a nice cushion. When articular cartilage breaks down the cushion is lost and the bones start to grind together causing swelling, stiffness and pain. Severe cases of articular cartilage breakdown is also known as Osteo Arthritis or OA.

So What?
High heels do increase pressure in the knee joint, which increases the amount of wear and tear and joint degeneration. There are many other causes of knee pain, so try not wearing heels for a few days and if you notice a difference then your shoes could be the source.

Pick the Right Shoe for the Right Occasion
So your shoes might be causing a lot of your knee pain, does that mean you have to throw out your favorite heels? Do you have to start wearing grandma shoes? No not at all. What you should do is manage your knee pain and wear the right shoe for the right occasion. Knowing when to wear what is the key. For important events and weddings it makes sense to wear heels to match your outfit, but when you have a long day of walking and standing ahead of you try a more comfortable alternative.

What Is A Good Shoe?
When looking for a good shoe or sandal, choose one that is supportive of your feet and it’s natural arches with a good cushioning. If it’s really comfortable then it’s probably good for your feet. For walking sports shoes we suggest Asics and New Balance, for Sandals we suggest Birkenstocks, Fit Flop and Crocs. Regardless of brand if it has a good supportive sole with enough cushioning it should decrease your knee pain.

15 Comments

  1. Kira Kara
    Bunda Wiwit November 13, 2012 at 10:10 am

    that’s why I love flat shoes so much.. :)

  2. November 13, 2012 at 10:10 am

    oww, bener banget! setelah punya anak, lutut dan telapak kaki jadi mudah sakit kalo pake high heels. aku pikir faktor usia… hihihi. kalo dipakein pads gitu di ball of feet-nya, ngaruh ga ya?

  3. ninit
    ninit yunita November 13, 2012 at 10:20 am

    used to love high heels but now, not anymore… karena udah lari jadi sayang kaki… tapi berhubung ga kerja kantoran jadi ngga sering pake high heels.

    toss sama bunda wiwid. lebih suka pake flat shoes.

  4. sLesTa
    shinta lestari November 13, 2012 at 10:55 am

    entah gue yang terlalu cuek ato emang badak yah.. gue sampe sekarang masih pake high heels, even setelah punya 2 anak. abisan kayaknya ga “keren” kalo ngantor ga pake heels. tapi sekarang jadi lebih pinter aja. gak perlu punya banyak sepatu macem2, cukup 2-3 biji tapi yang emang nyaman dipakenya.

    dulu waktu masih pake sepatu murmer, emang suka sakit banget lututnya. sekarang sih udah ga terlalu. jangan2 juga karena sering lari, lututnya udah mulai kuat ya.

    anyway, good information! thanks for letting us know, brett!

  5. lina78
    Lina Basuki November 13, 2012 at 11:10 am

    dari taun 1996 sd 2009 gw demen banget pake high heels juga wedges…mulai dari min 7 cm sd 15 cm semuanya ada..sampe pernah punya pengalaman jatoh dari becak pas mau turun, gara2 salah satu haknya yg super tinggi itu nyangkut dipijakan..wehehehehe…malu booo’….tp skg???udah jarang pake….melayang rasanya kalo pake high heels kelamaan…paling kalo ada acara formal di kantor atau kondangan, itupun maximal 10 cm aja…dan hanya tinggal 2 biji aja koleksinya..kalo lg banyakan duduk depan kompi di kantor siy ya paling pake sandal/flat shoes ajah….

  6. otty
    Pangastuti Sri Handayani November 13, 2012 at 11:23 am

    Hidup crocs! :D

  7. ipeh
    Musdalifa Anas November 13, 2012 at 1:13 pm

    seumur-umur baru punya 2 sepatu high heels itupun disimpen di kantor dipake untuk meeting aja. Entah kenapa telapak kaki suka sakit :(

  8. Davincka
    Jihan Davincka November 13, 2012 at 1:24 pm

    waduh keduluan Mbak Otty :D. Indeed, Crocs rule! hehehe. Tapi kalau kondangan, tetep pakai high heels. Selain biar nampak keren, mungkin ini harga yang harus dibayar karena bodi bantet punya suami setinggi 180 cm :P.

  9. Kikipriskiana
    Kikipriskiana November 13, 2012 at 3:55 pm

    High heels?paling tinggi 7cm itupun jaraaanngg dipake.suka goyang2 kakinya alias gak gape pake gituan..hehehehe

  10. wide
    wide November 13, 2012 at 4:40 pm

    hahahaa sama kayak mba jihan, pake high heels klo kondangan, punya suami yang tinggi semampai

  11. fanny
    Fanny Hartanti November 13, 2012 at 6:12 pm

    kalau aku bukan lutut, tapi boyok’e..
    *pasang salonpas*

  12. bajajpinky
    pradnya anindita November 14, 2012 at 4:17 am

    msh sk kangen pake high heels.abis pake high heels rasanya lebih ‘badai’ :)) tp ga sanggup kl pake gendong bayi 10kg. kyknya pake high heels dan bw beban tambahan tdk disarankan ya

  13. arkandio
    arkandio November 18, 2012 at 2:05 pm

    high heel ku udah masuk kotak,, yg d rak cm yg flat.. even kadang2 masiy kangen pengen make jugag..

  14. Dinniw
    Dinniw November 20, 2012 at 2:25 pm

    Pick the Right Shoe for the Right Occasion, SO TRUE ! wlpun ke wedding event tapi kalo jadi pager2an gitu mentok2 berani pake 3 cm aja, kan harus standby sepanjang hari, ga nahan kalo maksa pake 5-7cm kecuali jd tamu.but wedges shoes help me much. bikin “beda” tp ga sepegel pake heels biasa. dan…buat travelling, crocs still the best *toss sama otty*

  15. ayuwls
    Astrid Soendjasmono December 4, 2012 at 1:01 pm

    high heels is very beauty for our look. If we do not want to be so tired so wear wdges would be nice. But we have to choose the good one instead it will look like bigger shoes than our body

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.