Jemima Iskandar

The Urban Mama

Jemima Iskandar, 25 years, a musician. Married to Dimas Alandy, 23 years, they have a daughter Ayla Sia Alandy who was born in 15 August 2006. was recently voted as a winner of TUM Modern Mama contest in April.

I was never the girly girl type, let alone a mother. Therefore, when I found out that I was having a baby girl, I had a bit of a panic attack. For someone who was raised by 4 or so men — my father included — life was always about climbing trees, riding bikes, changing tires, and not crying. Crying was forbidden in my family. It’s pretty understandable that since I was the only child, my father wanted to raise a strong child, a child that could do all things without help, an independent child. One thing he failed to realize was that no matter what, I was always a girl who needed a mother figure to look up to, the same reason why I feared that I would easily fail to be the role model my daughter needs because I had no idea how to be a mother, especially for her. But all that changed when I first saw her, cradled her in my arms, smelled her nose, and felt her tiny hands and feet. I made a promise to her that no matter what, I would try my hardest to be the best mother for her, and make her feel wonderfully loved.

Days, months, years went by and I’ve never felt more complete. I’m proud of all the sweat and tears. My baby girl is growing into something truly special. As a mom whose obligation is to care for and teach their kids on how to survive the madness of this crazy world, I’ve also learned so much from this little 3 year old. The questions she asks, her little gestures, her pure heart she shown through the special look in her eyes when she looks at me, the conversations that never fails to make me laugh, her attentiveness each time I tell her stories, her little touches, kisses, hugs, the constant “I love you one thousand billion times, mom” she keeps saying every day, she makes me believe that I can conquer the world with her close to me and guiding me.

Thankfully, I don’t have a 9 to 5 job that forces me to be away from her for so long that I could die. One thing that I know for sure of is that Ayla is the best thing that’s ever happened to me, and she has given me more than life itself. Her passion for everything keeps me going, she’s made me a better version of myself and I thank her for her. Ayla is my daughter, who is sometimes my mother, my sister, my mentor, my rock, my soul, my joy, and most of all, she’s forever my best friend. I could only hope that one day, the rest of the world would see the wonderfulness in her like I do, and be blessed by her like I do.

48 Comments

  1. otty
    Pangastuti Sri Handayani May 5, 2010 at 1:41 pm

    Uhuhu… Very sweet and touching. You guys (eh, girls :p) rock!

  2. ipeh
    Musdalifa Anas May 5, 2010 at 1:48 pm

    Jem, read the article you making me so deeply moved..
    still be a modern mamas for Ayla..

  3. mamidzana
    Ecaterina Silaen May 5, 2010 at 1:55 pm

    How sweet!!
    “But all that changed when I first saw her, cradled her in my arms, smelled her nose, and felt her tiny hands and feet” -> so true.. being a mom changed all the things that u think matters.
    Salam buat Ayla ya.. ^^

  4. fanny
    Fanny Hartanti May 5, 2010 at 1:57 pm

    Jem.. mata gue berkaca2 loh baca ini padahal masih di kantor.. hiks.
    nicely written.. love it! kiss kiss buat ayla

  5. superpippo
    Astrid Lim May 5, 2010 at 2:29 pm

    Jem..same here, not a girly girl/mother type…tapi suddenly changed ya, when holding our kids in our arms =)
    Nice story, wishing you both a wonderful-cool life/relationship always!! kiss for ayla..

  6. myson
    myson May 5, 2010 at 2:46 pm

    a wonderful story! you two look so alike, and i love your sexy pout ^@^

  7. eryka
    Eryka May 5, 2010 at 3:06 pm

    ahhhh jeeeemmm….meweeeeek niiihhhh
    rock on jem…still wait for ur performance in sby tho ;)

  8. meralda
    meralda May 5, 2010 at 3:25 pm

    jamie, what a nice mommy.. not only Ayla loves u, i love u too :-*

    gaya andalan ya jem: pose “uuu” :D

  9. shinod
    Shinto Husnul Khotimah May 5, 2010 at 4:04 pm

    u rocks mom!!
    sampai mewek gw bacanya..
    beruntungnya Ayla punya Ibu seperti loe :)

  10. sukie
    Sukma Pertiwi May 5, 2010 at 4:53 pm

    uwaaaaa…..jem, gue ga kebayang tuh ya, serumah isinya laki2 semua, soalnya kebalikan banget sama gue 180 derajat, di rumah gue isinya perempuan semua!
    oiya jem, seneng baca ceritanya, dikau udah berhasil jadi perempuan sejati yah…:) trus fotonya juga semuanya dengan “bibir monyong” yang sooo sexyy..heheh :)
    Salam buat Ayla yaaaahhhh :). bisous

  11. Ingke
    Ayu Ingke May 5, 2010 at 4:54 pm

    Envy you for non 7am-8pm mom! You’re so lucky.
    Semoga anakku mengerti..:(

  12. restya
    Neneng Restiana May 5, 2010 at 4:58 pm

    terharu banget bacanya…so sweet..
    just wanna say,dibesarkan oleh ibu seperti dirimu,Ayla pasti grow up a lot way better than you are now,dan seluruh dunia akan tahu itu…we will be blessed to have her in this world as she must be proud to have you as your mom…

  13. Mirza Resita
    May 5, 2010 at 5:00 pm

    you rock jeemmm…
    nice story, speechless gue bacanya

  14. liactk
    Lia Rosliany May 5, 2010 at 5:03 pm

    jemimaaaaaaaa..
    Gw suka banget ama ceritanya
    N i adore ur style :)

    “she makes me believe that I can conquer the world with her close to me and guiding me.”
    Such a great mom u are n Ayla is so lucky 2 have U..

  15. siska.knoch
    Siska Knoch May 5, 2010 at 5:11 pm

    You both sooo lucky to have each other side by side… :)

  16. Mirza Resita
    May 5, 2010 at 5:58 pm

    Terharu bgt bacax!Semangat terus y djem.

  17. dindai
    Dini Setyowati May 5, 2010 at 7:24 pm

    more than agree with everyone, you really rocks Djem!
    sun sayang buat Ayla yahh

  18. djemima
    Jemima Iskandar May 5, 2010 at 8:59 pm

    Thank you Mamaaas! Gue juga sebenernya pas nulis artikel ini sambil nangis2 dikit juga karena mengingat semua apa yang udah dilalui dan sampe sekarangpun gue ngeliat Ayla malah sering ngerasa terharunya, ahahaha cengengnya telaat :D

    Pangastuti Sri Handayani: Makasih yaa udah baca! You rock tooo! :)

    Ipeh: Will doo! Kiss kiss buat Miss tai lalaaat :D

    Ecaterina: Salam akan disampaikeun (kalo kata pak harto iihhiih)

    Fanny: Jangan nangis, ntar gue nangis lagi nih eehehe. Kiss back from Aylaaa.

    Astrid Lim: Iya bener banget, teori nya ilaaang semua, bagaikan terlahir jadi orang yang berbeda :)

    Toto: Iya nih yang pout itu ngga sadar kalo gue foto sama Ayla begitu semua mukanya deh. Ada magnetnya mungkin, eeheh.

    Eryka: Cup cup cup. Ntar gue mewek lagi nih T_T

    Meralda: Aww, love you too Mama Mer. Aaaahahha itu pose selalu keluar kalo sama Ayla, entah kenapa. Ihiihih, *peluuukkkkk.

    Shinod: Makasih banyak yaaa, gue sih yang sebenernya sangat beruntung punya Ayla. SANGAT SANGAT :)

    Sukma: Aahahaha udah bibir jangan dibahas. Malu jadinya ahaha.

    Ingke: Iya I am lucky. Tapi quality tetap lebih penting dari pada quantity kok. Mudah2an anakmu bisa merasakan pengorbananmu ya mam! :)

    Neneng: AMIIIIN, AMIN AMIN AMIN. Makasih ya :)

    Sindi: Hahah gue juga sebenernya speechless ga tau harus mulai dari mana mau cerita ttg Aylanya. Like all moms, pasti nulis tentang anak akan susah karena banyaaaaak banget yang mau diceritain tapi saking banyaknya jadi susah :)

    Lia Rosliany: Makasih yaa udah baca. Iya gue beruntung banget punya Aylaaaa, hahah udah ah nangis lagi niih.

    Siska: Yess, we’d like to think so too :)

    Feti: Makasih yaa! Pasti akan terus semangat!

    Dini Setyowati: Sun balik dari Ayla juga. Or as she likes to say lately, “let’s cipikaa, cipikiii.” :)

  19. Liz
    Liz May 6, 2010 at 2:13 am

    Wow Djem, very well written and so sincere. Ayla is also blessed to have you.

  20. thelilsoldier
    inga May 6, 2010 at 7:20 am

    Jem.. terharu deh bacanya. Kemarin belum sempet baca artikel ini. Two beautiful, inspiring ladies :)

  21. Urban Papa
    Chandra Marsono May 6, 2010 at 8:37 am

    Awesome story. Djemima kalo foto pose bibirnya emang dah copyright begitu ya? hehehe…

  22. sLesTa
    shinta lestari May 6, 2010 at 9:04 am

    waktu terima cerita ini pun gue langsung bilang ke jamie, berkaca2 bacanya. it’s really nicely written, jem! (hint hint.. saatnya nulis buat artikel nih hihi.. )

    gue mau ngubek2 foto2 lama ah, yakin banget di foto2 lama pun pose bibirnya jamie juga begitu deh.. jadi bukan karena ayla, emang dari sananya aja begitu! hihi..

    thanks for writing the beautiful piece yah, jem!

  23. myallayna
    Yuli Quinity May 6, 2010 at 9:35 am

    Jemima, klo baca2 diforum ttg cerita lo dan ayla, I think u already be a good mom, bkn hanya sbg ibunya ayla, tp jg jadi best friendnya ayla, hmmm…gw bisa kya gitu jg ga ya?

    keep rock ya jem, hehe… salam kenal :)

  24. May 6, 2010 at 11:05 am

    aw, ceritanya menyentuh sekali! not only you’re blessed with ayla, but she’s also blessed to have a mom like you. btw, “raised by 4 or so men”… kayak di filem2 ya, hehehe. so cool :P

  25. Umi Fatan
    Mia May 6, 2010 at 11:23 am

    Jem, gw baca ini jadi inget lagu nya martina mc bride “in my daughter eyes”…hiks hiks terharu banget.

  26. eka
    Eka Wulandari Gobel May 6, 2010 at 11:53 am

    Djem, terharu biru bacanya.
    Dan itu, bibir.. Hehe.. Keren!

  27. Muna
    Muna Chalida Raihani May 6, 2010 at 12:57 pm

    Baru baca nih!
    Sama banget ama yang lain.. ceritanya sangat menyentuh hati, jadi terharu pun! :)
    well, hopefully I can be a mother as good as you for Rasyid! *jadi kepengen punya anak cewe..*

  28. eryka
    Eryka May 6, 2010 at 1:05 pm

    yahhhh mia gw langsung nyari liriknya in my daughter eyes…beeuuhh…superrrrrr bikin mewek hehehehee…
    eh iya jem soal cengeng telat itu, gw sih berasa abis punya anak jadi cepet mewek aja kalo nonton film, atau baca cerita2 yang menyentuh

  29. NisaNara
    Nisa May 6, 2010 at 1:06 pm

    Love this piece&very well written! alya will read this one day and feel thankful for she has u as a mother :) awww now i miss my babyyyyyyy

  30. djemima
    Jemima Iskandar May 6, 2010 at 1:29 pm

    Liz: Ehehe, thanks so much yah. Mudah2an we can hear/read from you next :)

    Inga: Makasih yaaaa, Raka ganteeeengg *teteeep.

    Om Chandra: Thank you, Sir. (will not discuss the pout thing :P)

    Shinta: Uuhuhhu, I’ve always into writing. Cuma ya malesnya itu lho hahah. Jadi most of the time cuma dituangin ke lagu. Btw, I will NOT be waiting on the old pictures, malu taaauuukkk! AHAHAH. Oh and my pleasure. Thank you for giving me the chance to write about Ayla :)

    Yuli Quinity: Makasih mbaak. Semua wanita bisa aku yakin! Love is the key! Eheh. Salam kenal juga yaaa :)

    Thalia: Apa yang kusentuh, Thal? Eheh. Oh iya ya btw ada film judulnya seperti itu yah? Abisan gue juga ngga inget dulu bapak gue sempet nampung siapa aja dirumahnya, ada om yang ini, om yang itu, walahh!

    Mia: Waaahh, will Youtube the song!! Thanks yaaaa!! :)

    Sri Eka: Haaaa, bibir lagi, neexxxxttt! :D

    Muna Chalida: Makasih banyak yaa. Rasyid pasti beruntung banget punya mama Muna. Justru enak punya anak cowok ntar gede bisa jagain mamanya :)

    Eryka: Iya yaahh?? Kayanya tampungan air mata tuh bocor apa pegimana. Sebel deh.

    Nisa: Ahahaha. Kiss kiss for your baby yaaa.

  31. May 6, 2010 at 2:32 pm

    Love your writing, jem :) what a wonderful mum-daughter relationship apalg liat umur lo msh muda bgt ckckckck.. Salute, keep rockin & salam buat ayla dr baby el..

  32. Mirza Resita
    May 6, 2010 at 4:24 pm

    terharu gw bacany….. hiks… apalagi kl ngebayangin nanti Rasha udah bisa ngomong “I love you one thousand billion times, mom” kayak Ayla. Pasti rasanya indah banget

    nice story jem. salam kenal yah :)

  33. Medy
    medy May 6, 2010 at 11:08 pm

    Rock and Roll Momma…awesome story…sama deh..sejak punya anak jadi cengeng abis…touchy dikit aja, mewek dah…maybe because we’re feel blessed to have a child. Kiss for Ayla yah..

  34. YSee
    Yesi Yulia R./Wisesa May 7, 2010 at 8:13 am

    Aaah mewek gw bacanya jem..
    She’s so lucky to have you as her mommy
    *hugs*

  35. gumzkiew
    gamma sinta rini May 7, 2010 at 10:54 am

    wahh…love love love this story..!! u’re really such a great mum..dan emg, sangat sukaaa bagian ayla bilang ‘i love u one billion times,mom’..huwaa! *ngelap2 air mata*

    djemima,salam knal yaa.. :)

  36. djemima
    Jemima Iskandar May 7, 2010 at 1:04 pm

    Chrisye: Waaaahh, cool nameee! I love Chrisye the artist soalnya, huhuhu. Kata Ayla, “Say hi to baby El too, mom” :)

    Ririn: Salam kenal juga ya! Hugs from Ayla to Rasha.

    Medy: Yes! Blessed is the right word. Kadang merasa ngga worthy yet here we are :)

    Yesi: Jangan meweekk, hahah. *hugss

    Gamma: Iya itu bermula dari ‘I love you.. Ke I love you 2 times, 3 times, sampe 1000, sampe 1 million, trus 1 billion..”(banyak2an). Awalnya belajar ngitung dan belajar jumlah dan mana yang lebih banyak, gitu deh ahaha. Jadi bikin bingung ya? Hahah, salam kenal juga ya :D

  37. rhisuka
    riska nurmarlia May 11, 2010 at 5:13 pm

    Jemmmm.. *mewek*

    You must be a great mother for her. Ayla tuh manisssss banget, mana kayanya sayang dan care banget sama anak gue Alya, ehm, sama baby sih kayanya. Both of you are lucky having each other.. Ayla masih inget sama Alya ga ya? Hehe..

  38. fardania
    Fardani Annisa May 11, 2010 at 6:46 pm

    Jemm,

    you’ve been the greatest mother for Alya. inspiring story.. :)
    bacanya bikin “mrebes mili” –> bahasa jawa nih :D

    eniwei, salam knal yaa, ibu yang hebat!
    kiss for Alya ^^v

  39. djemima
    Jemima Iskandar May 13, 2010 at 12:24 pm

    Nah kan Riska, gara2 komen loe nama anak kita jadi ketuker lagi, hahah :D

    Fardani Annisa, salam kenal juga ya! Tapi
    Alya tuh nama anaknya Riska. Mine is Ayla, hehe ngga sengaja tapi emang sering ketuker2 bukan loe aja :)

    Part two of Aina Naia nih, ihihhih.

  40. astridreza
    Astrid Reza May 14, 2010 at 9:09 pm

    well written. very touchy indeed. feels like wanting to hug you and ayla:D

  41. May 15, 2010 at 1:34 am

    Waaw, ditulis dan disampaikan dengan bagus, Jemm! Nanti pasti Ayla akan sering2 menuliskan nama loe di buku hariannya, because you rock! I adore your mother-daughter relationship!

  42. yustin
    yustin May 15, 2010 at 9:54 pm

    love to read the story.. it’s awesome.. :)

  43. Adzara
    novie May 19, 2010 at 10:08 pm

    what a beatiful writing :)

  44. bundashafa
    Fariella Julian May 26, 2010 at 10:43 pm

    Mama, tulisannya keren deeehhh…asik dibacanya

  45. yenarosa
    yenarosa May 31, 2010 at 9:15 pm

    Kerenn abeezzz…very touching and inspiring story. kepikir hal yg hampir sama waktu my wiksa (9weeks) baru lahir. wonderfull story jem:)

  46. Kira Kara
    Bunda Wiwit February 6, 2012 at 2:54 pm

    jemimaaaa… huaaa.. so touching… *sukses meweek dipojokan*
    semua yg ditulis kerasa, kok “saya” banget yaach.. haha.. senasib amat, kita sama2 dibesarkan diantara kaum laki2, semua saudara saya laki2. Bahkan skrg di kantor pun I’m the only woman. Sampe2 teman perempuan saya bisa dihitung dengan jari. daaan… setelah menikah dikaruniai 2 si kembar yang gak kalah ceriwisnya sama emaknya.. haha.. With them, Life seems so perfect for me.. iyaa..yaaaa.. *manggut2 sendiri stlh baca ulang artikelnya* TFS jemima.. Wish you both beautiful love & relationship.. ^^

  47. PetMul
    Peter Mulia June 14, 2012 at 7:38 pm

    nice story, thanks for sharing :)

  48. alicesalomo
    Alice Salomo July 4, 2012 at 2:31 pm

    hahaha, fotonya yang 2an sama anak, lucu banget

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.