Banana Cake

winD

This is my first cake ever. After contemplating what cake should be my first then I choose Banana Cake. And the result, it’s deliciously moist and sweet.

Banana cake best made with bananas that are really over-ripe, the more they rippen, the sweeter they become.

Ingriedients:

  • butter or oil for greasing
  • 100 g self raising wholemeal flour (or 100 gr plain flour with 2tsp baking powder)
  • ½ tsp ground mixed spice (I used cinnamon)
  • 50 gr butter (preferably unsalted)
  • 75 gr raisin
  • 200 gr mashed bananas (1½-2 medium-sized ripe bananas)
  • 50 gr walnuts,ground or finely chopped
  • 1 egg,beaten
  • for topping
  • 200 gr cream cheese

how to make

  1. Preheat the oven to 180°C/Gas Mark 4 and lightly grease a 450 g loaf tin
  2. Sift the flour into a large bowl and add the spice. Cut or break the butter into small cubes and add it to flour. Using hands, a pastry blender, or a food processor (I prefer using hand), rub the butter into the flour until the mixture looks like fine bread-crumb. Stir raisins and make a well in the centre of the mixture.
  3. In separate bowl, mash the banana,add the walnuts and stir in the egg. Pour the banana mixture into the flour mixture and fold in.
  4. Put the mixture into the cake tin and put it in the oven.Turn the oven down to 160°C/Gas Mark 3 and bake for 45-60 minutes,or until done.  (Check by inserting skewer- it should be come out clean)
  5. Remove the tin from the oven and allow to cool for 5-10 minutes,then turn out on to the wire rack to finish cooling.
  6. Serve plain, with creme fraiche, or natural yoghurt,or covered with topping.

recipe taken from The Baby Led Weaning Cookbook

15 Comments

  1. tisyonk
    tisa 'tisyonk' April 22, 2011 at 3:52 am

    Aduh Jeng Winda…rajin bener nongkrong didapur. Kalo kita tetanggaan, eike bakal sering2 mampir euy…hihihi :P
    Btw, ‘The Baby Led Weaning Cookbook’ worth to buy ga siy??

    1. ninit
      ninit yunita April 22, 2011 at 6:53 am

      #nyamber: yes, worth to buy! :)

      1. winD
        Winda Deftiani April 23, 2011 at 1:56 am

        iya tis..woth to buy.banyak resep yang super simpel dan cepat… :)
        makasih teh ninit…udah dijawabin…

    2. winD
      Winda Deftiani April 23, 2011 at 2:00 am

      ai..tis..emang tmpat nongkrong cuma dapur…kalo ketempat lain mah..g ada cemilan :p

  2. Minski
    Dewi*Minski*Mindasari April 22, 2011 at 9:17 am

    Nah ini dia cake yg gagal melulu kl gw yg bikin *amatir* Mesti coba resep yg ini juga nih, tfs ya Winda :)

    Btw ada yang taukah dimana beli buku The Baby Led Weaning Cookbook ini di Jakarta? Keliling Periplus ga ada, Aksara ga ada, Kinokuniya kalo ga salah ga ada juga…

    1. winD
      Winda Deftiani April 25, 2011 at 3:36 am

      sama-sama…semoga berhasil dengan resep ini :)

  3. naylanai
    nayla naylanai April 22, 2011 at 2:00 pm

    hmm keliatannya yummmy… tfs yaa :)

  4. sLesTa
    shinta lestari April 23, 2011 at 8:06 am

    looks sooo yummy! seru banget deh banyak resep2 pake banana, i loove banana! fotonya juga keren deh win..

    1. winD
      Winda Deftiani April 25, 2011 at 3:36 am

      makasih mbak :) *blushingdipujifotonya*

  5. amie kumala
    Hutami Kumala April 23, 2011 at 9:27 am

    waaa…emang lagi nyari resep buat bikin banana cake :D tfs winda…jadi tertarik beli buku The Baby Led Weaning Cookbook. mau tanya beli dimana (di JKT) uda ada yg nanyain. mbak dewi, kalo uda nemu belinya di mana mau donk dikasih tau :) thanks…

  6. Minski
    Dewi*Minski*Mindasari April 23, 2011 at 1:41 pm

    Mba Amie juga sama ya, kabar-kabari kalo nemuu…hehe *OOT deeh..maaf mods!*

  7. winD
    Winda Deftiani April 25, 2011 at 3:39 am

    maaf g bisa bantu info mngenai buku The Baby Led Weaning Cookbook :| . kalo pesen di ama*zon gmn?

  8. Minski
    Dewi*Minski*Mindasari May 2, 2011 at 7:35 pm

    Winda, iya ujung-ujungnya kalo ngga dapet di seputar Jakarta paling coba lirik kesana deh :)

  9. blessed mama
    blessed mama March 3, 2013 at 10:29 pm

    Coba ke opentrolley.co.id… Disana jual buku import juga.
    Thank u for the banana cake recipe …. Super yummy, will try it tomorrow morning :)

  10. riskaa
    riskaa February 2, 2016 at 1:29 pm

    noted…brb cari bahan2nya, praktek.yipiiiii

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.