What Really Matters

yashinta1503

Coming out from a Parent Teacher Meeting at Fadel’s school today, I’m reminded again on ‘what really matters’.

The first question from the teacher was… whether I made pancake with him recently. Wondering why she asked this, I said “yes… and why?”

Then..

She shared how excited Fadel telling the whole class about it and repeating the same story again and again.

She showed me the sentences he wrote in his literacy workbook which is quite impressive for his age, and… it’s about “cooking with my mom”.

Then the teacher asked again, what has happened during our last holiday. Again wondering and thinking what we did differently, I said “Mmm… Just a normal holiday – I guess?”

Again, she shared her observation.

Since we came back, till today, he looks much happier. He engages more with his friends. He’s very confident.
He laugh a lot, smiles a lot. and it is all reflected in his work too.
He drew a nice picture of all of us, titled “We went to Bali.”

It surprises me.

Never had clue at all that those activities, that honestly look very “normal” to me, are obviously very memorable moments and a BIG deal for him… yes a very BIG deal!

Isn’t it:

  1. Making pancake = an activity to produce something nice and fast to eat in the morning?
  2. Holiday in Bali = break from work, nice island (well… we’ve been there couple of times though)?

As I thought about it again; how come I didn’t see what he sees, or… to be precise, I didn’t see the way he sees. The answer probably is how easy it is to fall into a work ‘trap’. It does feel like it is the only thing matters in life.

Fadel reminds me.

  1. He won’t be impressed by hours I spent at work or amount of work I”ve done that day.
  2. He wont remember at all, not even have clue… the great reports, presentations and projects I had delivered.
  3. He wont even care the recognitions as result of a good work.

What really matters for him are:

  1. Fun time making pancake with mom.
  2. Proud moment when beating mom in monopoly.
  3. Enjoyment of reading books every night with mom and listen to her bedtime story.
  4. Excitement of the cinema night. When living room is turned to be a cinema with popcorn and light off… plus a permission to stay late!

You’re right Fadel! Those are the ones that really matters.

Those are the ones that will always put smile on your face… anytime!
Those are the ones that will always be with you… for years!

I know… Because my mom showed that to me.
I’m glad to contribute to your childhood great memories… to paint colors on your life.
I hope those will last long as what my mom’s did to me.

Thank you, sweetie.

Please remind me again, when somehow you see me trapped at work:
“Do you know what really matters?”

26 Comments

  1. NurieLubis
    Nurie Lubis March 8, 2012 at 4:07 am

    uhuk. jadi pingin resign *lho?

    Nice article Mom Yashinta :)

    1. yashinta1503
      Yashinta Tri Wahyuni March 10, 2012 at 2:37 am

      makasi.. aduh saya lupa kasi disclaimer.. ini bukan iklan masyarakat tuk resign bareng yak :P

  2. SunShine
    Fitria Adriadi March 8, 2012 at 6:59 am

    woww…thanks for sharing this!
    jadi self reminder juga nih untuk mulai memperhatikan hal2 kecil yang sebenarnya mungkin akan jadi big deal buat anak kita…
    dan jadi inget, baruuuu aja semalem anak gw minta bikin pancake sama mamanya :) dengan semangat dia udah ngebayangin, pake tepung pake telur…ahh…let’s do it this weekend!

    1. yashinta1503
      Yashinta Tri Wahyuni March 10, 2012 at 2:39 am

      sama2….. wahh happy cooking ya… :)

  3. charissarhanie
    rani nurcharissa March 8, 2012 at 7:58 am

    ah mrebes mili bacanya, jadi pengen ngerencanain sesuatu bareng anak2 wiken ini.. :)

    1. yashinta1503
      Yashinta Tri Wahyuni March 10, 2012 at 2:42 am

      yuk mareee kta bersenang2 di wiken ma anak2.. moga2 ga cuma anaknya yg smangat lg balik skolah, kitanya jg.. :)

  4. eka
    Eka Wulandari Gobel March 8, 2012 at 8:41 am

    nice writing, ochie :’) terharu bacanya.. TFS ya chie..

  5. mila
    Mila I'anawati March 8, 2012 at 8:53 am

    *nelen ludah* *nahan tangis*
    simple things for us(grown ups), but yes, big deals for kids.
    thank you for reminding me too..

  6. sandira
    sandira March 8, 2012 at 8:55 am

    bacanya bikin mewek :(( thanks 4 reminding ya mams..

  7. gabriella
    Gabriella Felicia March 8, 2012 at 8:56 am

    wow jadi terharu… dan merasa senang mulai minggu depan akan punya waktu lebih banyak u albert…

  8. March 8, 2012 at 9:13 am

    Terharu banget :’)

    Sekarang ini lagi hamil anak pertama, dan Insya Allah tinggal hitungan minggu si dedek bayi lahir. Dan selalu selalu khawatir, “apakah aku bisa jadi ibu yang baik?”

    Dan rupanya, seringnya hal-hal yang kita anggap “biasa” atau “kecil” ternyata berpengaruh besar buat anak ya :)

    Terima kasih udah berbagi ya mom :) Insya Allah selalu diinget dan dijalani :)

  9. nov afni
    sinta khairunnisa March 8, 2012 at 9:33 am

    merinding bacanya…

    pengen nangiss….tfs ya mam

  10. yennysigalingging
    Yenny Sigalingging March 8, 2012 at 9:45 am

    huhuhu… *mata berkaca-kaca*, thanks for sharing..

  11. iyu
    yuliana karang March 8, 2012 at 10:06 am

    merinding bacanya, abis itu berkaca-kaca hiks ..

    semoga aku pun nanti bisa memberikan kontribusi yang indah untuk lycka.
    selalu suka baca tulisan mu mbak, salam kenal ya :)
    TFS mom

  12. ernanrea
    ernanrea March 8, 2012 at 11:53 am

    *berkaca kaca*
    kalau nginget2 diri sendiri, memori gw tentang ortu adalah saat mereka benar2 menghabiskan waktu bersama2 gw, gw g pernah ingat kalo mereka pergi kerja dan ninggalin gw bersama si bibi ato kakak2 di rumah…..
    tfs, terharu…..

  13. thelilsoldier
    inga March 8, 2012 at 12:02 pm

    super jleb!
    artikelnya bagus banget. jleb banget. ngingetin untuk lebih meluangkan waktu sama si sulung.

    kiss kiss to fadel :*

  14. Honey Josep
    Honey Josep March 8, 2012 at 12:05 pm

    tfs mama Yashinta, very touching!

    ternyata hal sederhana justru yang paling disenangi dan berkesan pada si kecil ya…..

    *peluk Darren kenceng-kenceng*

  15. otty
    Pangastuti Sri Handayani March 8, 2012 at 12:08 pm

    Iya, jadi terharu banget. Semoga gue bisa selalu ngasih memori2 indah buat Nara, amin :)

  16. marinania
    marina gardenia March 8, 2012 at 1:07 pm

    nice article
    thanks to remind ya mama yashinta :)

  17. Kira Kara
    Bunda Wiwit March 8, 2012 at 2:08 pm

    *gubraaakk*
    the article beats me..
    hiks.. jadi merasa bersalah dan pengen segera pulang kantor. Inget bbrp hari kmrn tiap malam saya menolak membacakan buku KI-KA krn capek.. hiks.. maafkan bunda sayaang…
    *nangis dipojokan*
    Thanks for remind me, Mama Yashinta :)

  18. elseria
    elseria March 8, 2012 at 3:03 pm

    uhuhuhhh,,resiko working mom,jd pgn cepet pulang kantor, mg bisa selalu ada untuk gavin
    tfs mom yashinta :)

  19. AmbunyaPasukanKa
    AmbunyaPasukanKa March 8, 2012 at 3:45 pm

    ihiks….very nice :-)
    langsung kasuat-suat kejadian minggu kemarin, Teteh merengek minta diantar ke kantor oleh Ambu&Abahnya, padahal oh padahal qta berangkat kesiangan buat ngantor :p
    Demi deh demiiii mewujudkan hal sederhana itu, kami mengantar ke sekolah Teteh, biarpun telat datang ke kantor.
    dan ketika kami membaca daily report dari sekolahnya Teteh, antara rasa senang dan takjub membacanya…dikatakan bahwa hari itu Teteh bersemangat sekali, bermain dengan penuh canda tawa dan penuh antusias.

    Ternyata…that is really matter for her :-)

  20. lael
    mommy lael March 8, 2012 at 6:07 pm

    *hiks..* langsung merasa bersalah..
    as a working mom, sometimes merasa kekurangan “me time” sehingga kadang2 (seringkali) pingin bersantai ga ngurus anak.. atau lebih mentingin beresin rumah daripada main sama anak.. ternyata it matters for him…
    *langsung packing mau pulang*

  21. mimut
    mimut March 8, 2012 at 7:26 pm

    Aih terharu banget… Artikelnya bagus bgt untuk mengingatkan para ayah&ibu. Tfs yaaa…

    *nangis terharu*

  22. Risqa Prasista
    Risqa Prasista March 10, 2012 at 6:08 pm

    kereeen

  23. yashinta1503
    Yashinta Tri Wahyuni April 17, 2012 at 3:07 am

    sama2 :)

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.