Wonderful Hypnobirthing Experience

gitzz

I firstly knew the term of hypno-birthing when my friend shared her delivery experience. She said, by practicing it since she was 3 months pregnancy, the delivery went smooth, the contraction pain was relatively bearable, and her baby was practically pretty calm afterwards. Felt interested, I intended to use this method in my pregnancy later.

After two stripes appeared in my pregnancy test stick, I started to do the search of hypno-birthing books.  Some of my friends recommend “Melahirkan tanpa rasa sakit” written by Evariny Andiana, as it is an easy reading book. Since I live in Sydney, Australia, I finally bought this book when I went back home to Indonesia in my 6th month of pregnancy. Well, it is an easy reading book, with practical daily what-to-do guidance. I really wanted to be able to practice it everyday at home. Unfortunately, my stacks of readings and assignments for my master course study un-enabled me to do it. So I just did it twice to three times a week.

In overall review, the core of hypno-birthing method is to embed positive suggestions into our subconscious mind. It can be done by imagining and visualising the exact thing we want to be happen during our delivery process with a short and clear words, and by communicating with the baby too. In every time of my practice at home, I tried to imagine that my delivery process will be, insyAllah, easy, fast, and smooth. Remembering that the due date of the baby is only some days different with the due date of all my final assignments, I kept talking to the baby to come after all my assignments done, at least after all the classes finish. In the mean time, I tried to finish those assignments and writings as soon as possible, just in case the baby want to born earlier than the expected due.

Alhamdulillah, results are actually gained from my routine practice. I practically had no problem with the Braxton Hicks contraction (false contraction) in the end weeks of pregnancy. My baby boy, Arthas, was born in the 38th weeks of pregnancy, exactly 2 days after the last class was held – although I was partly wishing he would come after all my assignments submitted. But, hey! At least he was born after my classes finish, so I didn’t have to purposely miss them.

The delivery process itself was very smooth, Alhamdulillah. I had my first contraction at around 2 am in the morning, and even I didn’t recognise that it was an actual contraction by that time. I just felt that I couldn’t sleep because of back pain. I started to fell asleep at 5.30 am because I was too tired then awoke at 7 am because my water broke. I called the hospital afterwards to report my condition. By that time, the contraction was already regular with 3 times per 10 minutes. I was told to wait and observe the contraction at home, and was asked to call the hospital again in 2 hours time or if there was an increase in the contraction’s frequency. I was still able to take a hot shower, had some milk, and ensured we take everything needed for the delivery. 15 minutes later, it was already 4 contractions in 10 minutes. I called the hospital again then my husband and I went straight to the hospital.

The head of midwife in charge that day met us in the hospital. She did an internal examination on me at 9.30 am, and Alhamdulillah it was 3 cm opening already. The contraction was still adding up, but unbelievably, I was able to smile and chat with my husband. Contraction monitoring was then continued per 2 hours. By 14.30, I had my next internal examination and it was already 5-6 cm opening. The contraction was getting intense, so I tried to focus in praying Al’fatihah in every contraction and held my husband’s hands. The midwife assigned started to offer anesthetic drug options to help with the pain. As I already intended not to use epidural during my delivery process, I decided to use NO2 gas instead. It has a temporary effect because it just needed to be inhaled during the contraction and the effect will be totally gone after 5-6 times of normal breathing. Plus, has no effect for the baby. Actually I needed to have another internal examination at 18.30. However, since I already felt that the baby already going down and almost felt the urge to push, the midwife prepared all the equipments needed straight away. During those intense contractions and pushings , I concentrated my mind that soon enough I will meet my baby, yay! Finally, after overall process of 14 hours (which the midwife said was a pretty fast normal labour for first child), Arthas was born normally at 19.35 with 2275 gr weight and 47 cm long, healthy and cried loudly. The midwife also supported the early latch on process and my breast milk overflowing straight away, Alhamdulillah..

The benefit of hypno-birthing did not stop there. Since the first day he was born, Arthas relatively far calmer compared to other babies. While other babies’s cries were heard so loud til our room, Arthas was never cried when he was hungry. He was just “eh..eh..eh”, not loud but loud enough to made me awake and fed him. Alhamdulillah, this really helped me a lot in the adaptation process in the early days of being a mom. Moreover, it was just the two of us in the rooming in room, as my husband was not allowed to stay in the hospital to help me during the night. I was also recovered pretty fast. Days afterwards?? Arthas keep on being a very very sweet boy, practically not cranky, and almost always calm when we take him to walk around. He even stayed settle down with his father during my graduation, which took about 2 hours (he was 11 wks old by then).

So overall, I’m really glad that I did this method during my pregnancy. I honestly recommend this to be taken by every pregnant mother, as I found it really helpful and beneficial, during and prolong after delivery, for the mother and the baby.

24 Comments

  1. otty
    Pangastuti Sri Handayani December 26, 2011 at 1:35 pm

    Gue pun dulu latihan hypnobirthing sendiri dan alhamdulillah hasilnya berasa banget :) Sekarang mulai latihan lagi persiapan melahirkan anak ke-2.

    1. gitzz
      Inggita Shintowati January 3, 2012 at 6:39 am

      Wah, semoga lancar psiapannya yah..dan smoga psalinannya nti lancar juga :D

  2. eka
    Eka Wulandari Gobel December 26, 2011 at 1:48 pm

    setujaa.. gw pun ngerasain efeknya hypnobirthing. kerasa banget waktu ngelahirin dante jauuuuh lebih mudah dan pemulihannya jauuuh lebih cepat.

    1. gitzz
      Inggita Shintowati January 3, 2012 at 6:41 am

      Dante juga pasti jd anak yg tenang yah :) Salam bwt enzo n dante dari Arthas yaa…

  3. fanny
    Fanny Hartanti December 26, 2011 at 2:44 pm

    Wah informatif banget nig, TFS yah…

    1. cyntia_nita
      cyntia_nita December 30, 2011 at 8:32 am

      waktu itu hari selasa sampai kamis, sudah mulai keluar lendir, saya langsung tlp papanya Kirana untuk pulang (papanya kerja di jkt, saya di sby), papanya langsung pulang hari jumát…hari minggu eyangnya kirana (dari papanya) datang, dikira udah kontraksi, eeeh malah blm kontraksi sama sekali, trus saya diajak jalan-jalan ke salah satu mall di surabaya, dari siang sampe sore, trus ngantar eyangnya ke bandara, balik ke jkt, sambil re schedule jadwal pulang papanya kirana (awalnya minggu jadinya senin)

      sampe rumah sekitar 20.30 wib, habis dari toilet aku langsung bilang ke kirana (masih di kandungan) “nak…besok papa sudah balik ke jakarta, kok kamu blm mau keluar, takutnya pas lahir, papa udah di jkt (usia kandungan hampir 10 bulan)” pas keluar dari kamar, di depan pintu kamar tiba2 aku serasa ngompol trus ada bercak darah di lantai….langsung ke rumah sakit terdekat, sampe rmh sakit pk 22.00 wib, kirana lahir pukul 05.15 wib…

      REALLY UNFORGETTABLE MEMORIES

    2. gitzz
      Inggita Shintowati January 3, 2012 at 6:45 am

      @Fanny: Iya, sama2..semoga bermanfaat yah…
      @cyntia: Wah, cepet juga kirana lahirnya ya mbak, ga smp 8 jam loh..pinterrrrr :)

  4. newmama
    newmama December 26, 2011 at 9:34 pm

    mamas, biasanya hal positif apa aja yang dipikirin atau dikomunikasikan sama baby katika kehamilan atau pas merasakan kontraksi??thanks for sharing :)

    1. Honey Josep
      Honey Josep December 27, 2011 at 1:29 pm

      kalau saya, waktu hamil sering ajak bicara Darren supaya dia main baik- baik di dalam perut sampai hari melahirkan tiba. kalau sudah mau keluar tolong bantu mama dorong dari dalam dan hasilnya saya hanya butuh 10 jam dari mulai flek sampai melahirkan Darren ke dunia melalui vaginal birth, tanpa epidural.
      Mungkin ini juga termasuk hypnobirthing.
      Sedangkan suami minta Darren untuk lahir selepas hari Rabu, 26 Sep karena masih banyak urusan dan Darren lahir hari Kamis, 27 Sep :)
      Ajaib!

    2. gitzz
      Inggita Shintowati January 3, 2012 at 6:50 am

      @newmama: wktu kehamilan, kurang lebih sama dgn mbak @Honey Josep..byk diajak ngomong yg baik2..misal: “jadi anak yang baik ya nak, yg pinter, nurut sm ayah ibu, cerdas etc2″..Sama jg sugesti positif ttg proses lahirannya jg : “nti lahirnya yg mudah, cepat, dan lancar ya nak..Sama2 berjuang sm ibu, supaya nti kita cepet ketemu, etc2″ gitu mb…
      Klo saat kontraksi, mostly sih difokusin aja ke berdoa dan mau segera bertemu si baby (bukan fokus ke rasa sakit kontraksinya)..insyAllah jd terasa lebih ringan saat mengejan :)

  5. thelilsoldier
    inga December 27, 2011 at 5:41 am

    latihan hypnobirthing untuk anak ke-2 dan merasakan banget manfaatnya. ‘hanya’ 2.5 jam bersalin, kontraksi pun terasa lebih positif aja.

    newmama: bahasan lengkap ada di thread hypnobirthing sih, tapi waktu kontraksi yang dipikirin dan divisualisasi oleh otak adalah bayi yang membuka jalan lahir dan mau keluar sehingga rasa ngga enak dan sakitnya ngga terlalu dipikirin.

  6. December 27, 2011 at 11:32 am

    walopun dulu end up-nya melahirkan sc, tp latian hypnobirthing yg udah dijalanin tetep kerasa bgt manfaatnya..sakit pasca operasi bs dibilang 99% ga brasa..smp2 suster2 n dokter bilang toleransiku thd rasa sakit lumayan besar :)

  7. lael
    mommy lael December 28, 2011 at 9:06 am

    selama hamil, ga pernah belajar teknik hypnobirthing, tapi saya percaya adanya sugesti positif yang bisa kita terapkan baik utk kita maupun utk bayinya.
    terbukti waktu hamil, sering saya bilang sama baby, nanti jadi anak yang pinter yang nurut dan ga ngerepotin mama papa, dan sekarang anaknya nurut dan ga ngerepotin sama sekali.
    dan yang paling dasyat: baby, nanti lahirnya tanggal 10-10-10 ya.. (perkiraan lahir 11-10-10) and.. DONE :D
    ini termasuk hypnobirthing juga kan?
    kalo hamil lagi, mau belajar ah..
    TFS :D

  8. December 28, 2011 at 9:20 am

    termasuk part of hypnobirthing mommy lael :)

  9. nadsjaugi
    nadsjaugi December 28, 2011 at 7:34 pm

    saya pun memakai metode hypnopregnancy dan hypnobirthing..

  10. Komala Yudisthira
    Komala Yudisthira January 2, 2012 at 1:04 pm

    Alhamdulillah…turut senang mendengarnya, Nggi :).

    Aku percaya bhw komunikasi dgn baby sewkt dari dalam kandungan bakal didenger dgn baik oleh si baby. Setiap habis shalat, salah satu permintaanku k Tuhan adl spy anakku (lelaki) jd anak yg nggak bawel bin ceriwis kyk mamanya, hehe…#jujur.com, plus aku sering ngobrol sm baby-ku: “Dede anak laki2, harus jd anak yg cool ya De’”, dan alhamdulillah…he grows up as a calm and sweet boy, nggak gragasan kyk emaknya, hehehe…

    I don’t know if it called hypnobirthing or not, but I trust the power of Momma’s pray, indeed :)

    1. gitzz
      Inggita Shintowati January 3, 2012 at 7:21 am

      Iya, setuju bgt mb Komala..I think the core of hypnobirthing partly also the power of Momma’s pray..krn dgn qt berdoa, kn berarti kita memohon yg baik2, bermeditasi dan menenangkan diri – which is sama kan dgn hypnobirthing :) smoga nti anakku bs jd cool and calm juga, hehe…

  11. amaria
    amaria January 3, 2012 at 12:19 pm

    aku pun merasakan sekali manfaat hypnobirthing. Pas lahiran anak pertama, kontraksi yg 5 menit sekali itu terasa sekitar jam 11 malam lewat dilanjut dgn ada sedikit flek. Kontraksinya menurutku ga sakit sama sekali, cuma mules2 lucu. Setengah 1 dini hari (perjalanan RS sih paling lama 10 menit, yg lama itu dandannya heheh) nyampe RS udah bukaan 4 tetap ga merasakan sakit yg berarti. Mules yg dahsyat baru mulai bukaan 6 ke atas, tp masih tertahankan lah. Setengah 2 (1 jam setelah sampe RS!) bukaan udah lengkap dan dimulailah proses persalinan. Alhamdulillah anakku lahir pada pukul 02.05 dini hari dalam keadaan sehat walafiat. Hanya butuh 1,5 jam sejak sampai RS…jelas metode ini bakal kupraktekkan lg kl nanti hamil anak ke-2 :)

  12. annisalsi
    annisalsi January 6, 2012 at 4:13 am

    Wah hebat, emang kekuatan sugesti itu luar biasa. Aku juga kagum ngeliat arthas yg tenang, kalem dan suka senyum2 sama tante nisa. Cara mengasuh ibu yg tenang, dibawa happy dan slalu menggunakan bahasa yg halus pasti sangat berpengaruh pd perrumbuhan anak2 kita. Aku jg slalu berusaha ga kepancing emosi klo mereka lg cranky dan tetap bicara scr logis sama mereka. Aku salutlah sama inggit pokoknya. Aku jd pengen gendong arthas lagi, hehehe

    1. gitzz
      Inggita Shintowati January 6, 2012 at 9:00 pm

      Hehe,monggo mb Nisa..kapan yah qt ktemuan lg? Klo cerah kali yah biar enak jalan2nya :) Git jg msh harus byk blajar mbak..krn kyanya hypno-birthing emg sebaiknya dilanjutkan dgn cara mendidik dgn berbahasa yg halus yah sama anak, spy mreka paham tanpa perlu kita marah2..Perlu byk blajar nih dr Ibu Nisa ttg cara mendidik Andin n Archie :) hehehe…

  13. dian swastie
    dian swastie January 7, 2012 at 2:00 am

    Saya punya bukunya mba. Cuma blum slese dibaca dan blum sempet dipraktekkin teknik relaksasinya. Hehehe tapi tiap hari pasti si dd saya ajak ngobrol yang positif2 biar sayanya juga tersugesti positif juga. Dan saat ini lagi menghitung hari keluarnya si dd. Smoga bisa pake hypnobirthing juga ntar pas lairan. TFS ya mba…. :)

  14. erina
    Erina Ramdhani February 5, 2013 at 10:56 am

    mba, udah pecah ketuban duluan ya? Aku cuman dikasih waktu 6 jam untuk kontraksi, karna ga ada kontraksi, trus diinduksi, karna ga kuat induksi, jadi caesar :( payah banget yah.. semangat nih, lagi hamil anak kedua, smoga bisa VBAC :) makasih sharingnya yah..

  15. Yulis
    Yulis September 17, 2013 at 11:28 pm

    boleh minta email addressnya??? I’m planning to have my 2nd child, by normal birthing….(homebirth), since my first child was born by SC, because he was “MELINTANG”. His head in left position!!! Tx

  16. Ummu Alfathoni
    Ummu Alfathoni October 30, 2015 at 11:49 am

    Terima kasih untuk sharingnya, kebetulan lagi hamil anak ke 3.. dan pengen normal, bissmillah….

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.