Home-made Christmas Tree Decorations

thalia

When I was little, my aunt and I made simple Christmas tree decorations ourselves. The idea is to have Aina create her own tree decorations. But she’s still too small, so we had to help her with the drawing, cutting and glueing.

We starts with the supplies:

supplies
  • A stack of card paper, left-over from Aina’s flash card that we made when she was 2 months old…
  • Black waterproof marker
  • Coloring pens
  • A very thin red ribbon
  • Glue and scissors (not pictured)

So, first, fold the card paper in the middle, so we have it folded like a book. Then Ari starts to draw on one side. We drew many things like Santa Clause, snowman, Christmas tree, bells, mistletoes, star… etc. If you don’t like to draw, just find pictures you like from coloring books, make a photocopy of it and glue it to the card paper. Or scan and print it on the card paper. 

supplies

We then give the finished drawing to Aina and let her color it. She’s not very good in coloring yet, and it keeps going off the line and all. But that’s okay… we’re planning to keep these kind of things as mementoes for later. So we think the imperfection is actually rather cute :)

supplies

After Aina finishes coloring, I cut the drawing along with the folded paper underneath it. So, at the end, I have two pieces of the same shape. These two pieces will be glued together, back-to-back.

supplies

Then, I cut the ribbon to about 20cm in length or enough to make a loop for hanging. Smear the glue on one side of the cut piece, then place the cut ribbon on the top of the piece in a loop form. After that, place the other cut piece on top before the glue dries. So now i can hang the snowman, Christmas tree or whatever you make on the tree.

glueing the pieces

But since the other side of the hanging decoration is still empty, we give it back to Ari to draw the mirror image of whatever on the other side.

supplies

And let Aina color it as well…

supplies

Then, we let her hang it on the tree. Tonight, we only finished three ornaments… Aina ran out of steam by the time we’re doing the fourth one. So, we probably continue making them tomorrow and the next day.

Next year, we’re hoping to make the beads ourselves, too.

finished decoration

 

13 Comments

  1. eka
    Eka Wulandari Gobel December 23, 2009 at 12:02 am

    inspiring banget, lucuuu…!
    murah meriah!

  2. angki
    angki December 23, 2009 at 1:27 am

    cool! i always love DIY projects :) btw aina ngewarnainnya udah bagus banget loh thal! :) bandingkan dengan nataya yang lebih tua darinya.. :(

  3. dina.kusumadewi
    Dina Kusumadewi December 23, 2009 at 8:38 am

    Bener, aina lebih jago ngewarnain daripada Icha loh, secara seumur, kan… Sempet mikir, kirain anak seumuran Icha emang belom bisa disuruh ngewarnain, ternyata Aina udah jago… Berarti motorik halusnya lebih terasah nih… :)

  4. December 23, 2009 at 9:59 am

    @eka – hihihi, thank you!

    @angki – hahaha, iya ya? berarti drill bapaknya sukses. ari tuh semangat banget ngajarin aina gambar dan mewarnai.

    @dina – bener juga, kayaknya motorik halus aina emang advancing lebih cepet dari motorik kasarnya… makanya dia bisa ngewarnain, tapi ga bisa2 naik sepeda… hihihi.

  5. mama kinar
    mama kinar December 23, 2009 at 11:45 am

    waw… hebat sekali yaaaa aina. motorik halusnya bagus bgt ya thal. by the way, ini juga lucu thal http://www.highhopes.com/snowflakes.html

  6. ninit
    ninit yunita December 23, 2009 at 11:58 am

    ngga ibunyaaa… ngga bapaknyaaa… anaknya juga kreatif banget! :) keren thal!

  7. December 23, 2009 at 12:01 pm

    @mama kinar – aww, makasih atas linknya yaaa… bikin snowflakes seru juga tuh! tapi gue masih deg2an buat ngasih aina pake gunting. moga2 bisa dipake buat taun depan :) untuk sekarang, bapak ibunya aja deh yang gunting2an… hihihihi .

    @ninit – ihiy, thank you, nit! bapak ibunya setengah “maksa” biar anaknya suka gambar :P

  8. sLesTa
    shinta lestari December 23, 2009 at 12:38 pm

    komen gue sama kayak ninit..
    ini mah aina udah keturunan dari bapak ibunya yang sama2 kreatip.. pinter banget udah bisa mewarnai dengan bagus.

  9. Harry
    Harry JH December 23, 2009 at 2:55 pm

    10 words: “You guys are the most creative family I ever known!” :)

  10. bangkok_mama
    dwi willimann December 23, 2009 at 10:11 pm

    keren dan kreatif! ide bagus untuk natal tahun depan :-)

  11. December 24, 2009 at 11:53 pm

    @shinta + @harry – halah, bisa aja… hahaha….

    @dwi – horeee! semoga leonz dan leah seneng bikin ornament-nya :D

  12. imargaretha
    iken margaretha April 20, 2011 at 3:14 pm

    hey Thalia..lucu dan kreatif banget!. Btw,aku juga DIY-ing hiasan pohon Natal setiap tahun sama anak anak. Nanti menjelang Desember mudah-mudahan bisa share juga disini..:))

    1. April 20, 2011 at 3:21 pm

      oh ya? asik dong! nanti di akhir taun, share ya… pengen liat! kirim artikel aja, kita seneng banget nih kalo dapet artikel2 DIY :D

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.