Let the Kids Play

pashayudadibrata

If each day our kids were being taught the foundations of movement, we would see so much more quality in movement as they grow up.

It has been more than 20 friends who asked me, why chose wushu, gymnastics and swimming for my 4 years old Jakeem. Why haven’t I introduce him to running and cycling as well because my friends know me as an avid triathlete (although I don’t see myself that way). Instead of answering them one by one, I answered them through my facebook page. That’s where Ninit read it and she helped me to share my experience to others by writing it for The Urban Mama website. I am very honored develop the article for The UrbanMama and I hope my writing could be useful to other parents. So, thank you The Urban Mama.

Wushu teaches children to move their body into multi-directional movement pattern, as a result, children will have a strong and solid foundation of human bio-mechanics as they grow up

It’s not because wushu, gymnastics & swimming are the best sports for kids. I don’t see it that way. The way I see it, any physical activity a kid does is great. There is no reason scientific reason why we chose wushu, gymnastics and swimming for Jakeem. The most important thing is, he loves it, he certainly enjoys every session of  it. Kids certainly love jumping, water sports and running around laughing. And I personally think it’s the parent’s role to ‘extend’ the fun a little bit further. The concept that I brought into him was not a concept to compete, but for recreation. There is no pressure in the activity he does. The most important is everybody’s happy. When he’s happy to do it he would come and come again to do it. Eventually, that would build his habit to stay active and this is important because there is another thing that needs to be invested as well in addition to the concept of recreation and that is discipline and determination. Making it a routine activity of their choice either 2x or 3x a week, to teach discipline and determination into him. Again, not in a competitive mode, but recreation concepts.

But then why not triathlon, just like his parent’s hobby? Swimming, cycling and running can be a recreation too, right? You are absolutely right. Well, Jakeem is obviously a better swimmer today compares to his old man. And he does run too. Running around chasing his friends at school or playing hide and seek with me in the mall sometimes. Cycling? Okay, that’s my homework. We’ll work this out later.

What I don’t want to introduce to him yet at this stage is endurance sports. In sports that I do, there’s only one direction I go: forward. While I want him to do is moving to all direction: Left, right, forward backward, up, down, push, pull, press, lift, jump and roll. Why pointing it to multi-directional activities? Because the foundation of human biomechanics is the ability to move in multi-direction and capable to move loads (lift, push, pull, press, jump and roll). Let our kids build their strong and solid foundation.

I don’t mean wushu, gymnastics and swimming are the only options for strong and solid foundations. No, they are not. That’s just the nearest options available we have from where we live and suitable for his age. Soccer, skateboard, surf, parkour, basketball, Brazilian jiu-jitsu, Muay Boran and other type of martial arts are all multi-directional activities.

Encourage them to try everything they want to try. When they have strong and solid foundation they will not get injured easily in the activity they will choose later.

If we, parents, really understood multi-directional activities concept, think how they could encourage our young kids and impact the quality of movement in them also reduce the potential injuries. They could improve overall confidence that is presently low in children who don’t have good movement abilities. Lets encourage them to live their life to the fullest.

15 Comments

  1. siska.knoch
    Siska Knoch August 22, 2014 at 9:06 am

    Halo pasha salam kenal.. artikelnya bagus, setuju banget sama caranya.
    what a great writing! thank you for sharing.

  2. ZataLigouw
    Zata Ligouw August 22, 2014 at 9:23 am

    Thank you forthe great article pasha!

    Jadi pengen cari tempat wushu buat anak2, sayang di sekitaran depok gak ada kayanya..

  3. ninit
    ninit yunita August 22, 2014 at 10:02 am

    pasha,
    makasiiih artikelnya tayang di TUM :) suka bacanya… pastinya bermanfaat banget buat para mama papa supaya let the kids play :)

    btw jakeem lucu bangeeet! ganteng!

    chika,
    jadi mu pilih wushu nih buat migu? ;)

  4. crey
    Chrisye Wenas August 22, 2014 at 1:54 pm

    love this article :) tfs, pasha…
    pas bgt lagi nyari kegiatan olahraga buat el, dan suka banget dengan recreational conceptnya..

  5. MammaMia
    Mia Kartina Salim August 22, 2014 at 5:43 pm

    Great article Pasha! Jadi pingin ngelesin Wushu anak-anak hehe… Titip cubit Jakeem ya. Gorgeous little boy! *ketjoeps*

  6. pashayudadibrata
    Pasha Yudadibrata August 23, 2014 at 9:27 am

    salam kenal semuanya. Semoga baermanfaat ya. Buat Zata, mungkin di depok ada sekolah Bola? Taekwondo? Temoat les renang anak? Gak harus Wushu kok. Itu kebetulan ada deket rumah saya.

  7. rainiw
    Aini Hanafiah August 25, 2014 at 4:20 am

    salam kenal, Pasha. Artikelnya bagus sekali, terima kasih ya utk sharingnya :D pas banget lagi cari kegiatan olahraga untuk Alma, pas baca ini.

  8. gabriella
    Gabriella Felicia August 25, 2014 at 6:08 am

    TFS Pasha… kebetulan memang sedang mencari kegiatan olahraga sebagai penyeimbang kegiatan sekolah. Pas banget dengan artikel ini…

  9. arisona
    Arisona Lestari August 25, 2014 at 8:43 am

    Hi Pasha! tfs ya.. senangnya liat poto anak senyum bahagia kaya Jakeem gitu.. jamie anakku ga suka berenang, pengen cari alternatif lain, bolehkah dishare juga tempat wushu & gymnastics nyaa? thanks a lot

  10. cindy
    cindy vania August 26, 2014 at 8:42 pm

    artikelnya TOP bangeett..suka deh.. makasi ya Urban papa Pasha :)

    Jakeem senyumnya sumringah banget deh

  11. thalia
    thalia kamarga August 26, 2014 at 11:53 pm

    waaa, artikelnya bagus! bener juga, yang penting anak stay active, moving in all different directions and having fun while doing it.

    salam kenal, Pasha!

    aina dulu waktu TK itu wushu selama setahun. setelah lulus (ciehh, lulus!) TK, ditanya mau terusin apa engga, dia nolak… hu hu hu. katanya ga mau lagi, soalnya gurunya galak. hahahah. i guess itu bikin kelasnya jadi less fun ya… oh well.

    gapapa deh. toh dia sekarang tetep les ballet dan renang. dan lari2 kejar2an di sekolahnya kalo lagi jam istirahat… :D

  12. pashayudadibrata
    Pasha Yudadibrata August 27, 2014 at 6:37 am

    Makasih semuanya buat feedbacknya. Senang kok bisa berbagi dan juga belajar dari the urban mama. Buat Arisona Lestari, di Bintaro Exchange ada “The Gym”, khusus buat anak. Bisa pilih kelas dari yoga, gymnastic, wushu, taekwondo dan masih banyak lagi. Kalo saya pribadi belum akan mengajaknya yoga, karena pada dasarnya anak itu masih memiliki kelenturan yang berbeda dengan orang dewasa. Dan juga breathing adalah salah satu kuncian utama di dalam yoga yang tentunya menerapkan yogis breathing pada anak balita itu sepertinya tidak terlalu mudah buat instruktur maupun si anak.
    Buat Thalia, balet dan renang itu udah bagus banget kok. Yang penting anak happy dan tersalurkan aktivitas fisiknya, iya kan? ;)

  13. ninit
    ninit yunita August 27, 2014 at 6:14 pm

    minggu lalu akhirnya trial wushu di GBK :D
    sebenernya salah satu member TUM anaknya udah wushu di sana… setelah baca artikel ini, jadi semangat ngajak anak2.

    menyenangkan yaa wushu di GBK karena tempatnya di udara terbuka. baru liat gerakan2 wushu. wiiih… seru liatnya. dulu alde arza sempet taekwondo tapi pada ga mau lanjut mungkin krn indoor.

    yang pasti sebagai ibunya happy, anak2 wushu… ibunya bisa lari :D semua senang hihi.

  14. eka
    Eka Wulandari Gobel August 28, 2014 at 5:15 pm

    tfs pasha, makasih yaa artikelnya bagus banget! setuju deh, anak-anak tuh memang masanya bermain. katanya, kalau ga loncat2 dan jumpalitan itu namanya bukan anak-anak :D tapi seneng ya kalo loncat2 dan jumpalitannya terarah kayak gini.
    seneng deh, liat jakeem senyumnya puas gitu, tampak menikmati wushunya ya!

  15. ClodiStore
    Nuri Rahayu October 8, 2014 at 2:31 pm

    slm kenal pasha. baru nyoba untuk les in si kakak untuk renang

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.